сряда, 1 юни 2016 г.

ОКУМУШ ХЛАПЕТА КУФЕЯТ НА АЛФАБЕТ



Честно казано, и аз не разбирам много какво значи заглавието. Надявам се да е ясно, че може би става въпрос за азбука, за празник и за дечурлига.
Опитах да преведа на новобългарския вестникарски език радостта си от отразяването на двадесет и четвърти май – ден, на който вече не е много сигурно какво се празнува, но със сигурност има купон.
„Мажоретки и малки гвардейци в Пловдив, 15000 дефилираха във Варна” – събира в няколко думи празника „МОНИТОР”. Разбира се, купонът няма да е пълен без светски и спортни новини – обзорът на празника завършва с новината, че „Навръх 24 май Видин посрещна участ­ниците в международната щафета „Световен пробег за мир”.
„24 ЧАСА” е заложил на мултилингвистичния либерализъм – „Парад на буквите – от морето до тепето”. С допълнението, че във Варна „30 ветрохода, колкото са и буквите в кирилицата се впуснаха в гонки във Варненския залив” – като яхтите са били „част от регатата „Варна ченъл къп”. За чест на списователите, името на регатата е написано на кирилица. Мултикултурализмът продължава и в Бургас, където участниците в празника са били „с числеността на един римски легион – 6000 души” и приключва със снимка на засмени дечица в национални носии, под които на почтибългарски пише, че „В Сливен хлапетата са окумуш”.
„МОНИТОР” пък е намерил за изключително сполучливо хрумването празничният брой да започва от първа страница с призив за стремеж към висшата наука, която, както знаем, е слънце – „Млади археолози четкат скелети за 800 лева и заверка”! Дори си правели селфи с кокалците на прадедите и много им се радвали. С доста по-дребен шрифт е поздравът „Честит празник!” – какво е един празник пред селфи със скелет!
Подминаваме с лек потрес информацията в друг брой на всекидневника, че абитуриентите трябва да се бръкнат със „100 лв. за кавалер на бала”, като „Възрастни дами се интересуват от цената с консумация”, а „Силно търсене има и на придружители от същия пол”, за да открием на следваща страница и подробности – „Проститутки пускат промоционални пакети за зрелостници”. Има и тарифа, но няма да се спираме на нея, баловете отминаха, кой се възползвал – възползвал...
Вървейки към мощната просвета, младежите все някога завършват и висше образование. Тържественото връчване на дипломите на двадесет и втория випуск на Американския университет е достойно отразено в мониторното издание с „Пиян и надрусан дипломант буйства в спешното в Благоевград”...
След обстойно описание на пиянската изцепка, в която „Един час след бляскавата церемония” (за която ще стане дума доста по-късно в дописката) абсолвентът „вдигнал шумен скандал, съборил бутилки и чаши на масата, накрая захвърлил и дипломата си”, дошли полицаи и го откарали направо в болницата, където го настанили в реанимацията. Потресаващо е следващото изречение – че „Американският университет в България разаде за 22-ри път дипломите на 224 бакалаври”.
Все пак не всичко е празник – има и горещи международни новини!
„Путин обича сланина, Обама – мюсли с мед” – информира ни „24 ЧАСА”. Тутакси в задочен спор с изданието влиза „СТАНДАРТ” – „Путин обича риба, а Обама – бургери”!

Разтърсени от противоречивите новини, поглеждаме с едно око първа страница на „24 ЧАСА”, откъдето научаваме, че „Златко Баретата няма да влиза в затвора”, защото „Вече излежал присъдата си в ареста и вкъщи”, вдигаме рамене, казваме си, че тука е така – тъй пише и на дувара на кварталната кръчма – и захвърляме седмичната преса, за да се посветим на по-полезни и разумни занимания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар