сряда, 15 октомври 2014 г.

КВАДРАТУРАТА НА ДЖОКОНДАТА

в. "Стършел", бр. 3562/17.10.2014 г.

Това, дето населяваме стоте и нещо хиляди квадратни километра, се оказахме странна пасмина - непрекъснато измерваме нещо с непригодни мерки и теглилки. Мерим съвестта с банкноти, спортните победи - с отрязани глави, успехите - със свалени мацуранки...
Ако не вярвате - купете си вестник!
"160 000 евро премия за главата на Хърватия" - радостно отмерва очаквания резултат от мача "ТРУД". Хърватите отърваха главите - и в прекия, и в преносния смисъл (освен един-двама, които имаха челен сблъсък с местни идиоти, които пресата кой знае защо нарича фенове).
Споменавайки думата идиот, не може да не се спрем и на авангардната идея на футболния съюз, популяризирана от всекидневника - тъй като "хърватите имат традицията да внасят бомбички, димки, факли и какви ли не огньове" по мачовете, мислителите от съюза измъдрили нещо величествено - "Обмисля се инсталирането на специални шатри до националния стадион, в който запалянковците да бъдат събличани голи за проверка. Така поне ще бъдат иззети плакати с расистко или дискриминационно съдържание"... Това, с плакатите - ясно. Не е ясно защо няма да бъдат иззети бомбичките, димките и другите пиротехники и къде ще си ги крият голите зрители...
Мислителите очевидно са кът в милата родина - затова "СТАНДАРТ" на цяла страница ни обяснява как "Връщаме мозъци с 30 млн. от Брюксел". Предполагаме - от благодарност, а и за някой лев, насрещно "Изнасяме мечки в европейски зоопаркове" - така поне твърди "ПРЕСА".
Дето се вика - и светът дзвер да види...
Дзвер от национален мащаб прославя "БЪЛГАРИЯ ДНЕС" с твърдението, че "Рокер се продаде на дявола" - човекът "останал без работа, жена и деца, но сатаната го спасил"... Спасеният последовател на сатаната Стоян Величков от благодарност си направил "шантави клипчета", в които "имитира секс с коза и как се прави мастурбация на магаре", но се оплаква от отрасналите си дечурлига - "Големият каза, че го е срам от мен". Тук очевидно и дяволът не може да помогне, но все пак за продалия душата си има известна компенсация - "Имам повече жени от Митьо Пищова" - скромно декларира сключилият сделка с Лукавия.
Но стига с пезевенкските клюки - в тоя живот има и светини, които любим, тачим и милеем! "Пет метра паметник на Левски в Русе" - тържествува "ТЕЛЕГРАФ". Ако беше два и петдесет - сигурно щеше да бъде два пъти по-малко значим. И благодарността ни - два пъти по-малка!
Все пак на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" никой не може да излезе насреща - "ПРЕСА" оценява коректно и компетентно духовната стойност на храма - "Девет декара стенописи чакат реставрация". Погледнато през тая мерна система, мизерното парче изрисувано дърво, наричано "Джокондата", е пълен аут - то, милото, няма даже половин квадратен метър!
Единствено политиката у нас не се мери по квадратурата на подадените бюлетини, а с още по-странни средства. За "БЪЛГАРИЯ ДНЕС" ясновидката Соня Заварчик коментира дали изборите са били на подходяща дата: "Датата, като общо тяло, е успех, който се падна отново на Бойко Борисов благодарение на немислещите българи". Това, за немислещите - ясно, макар и обидничко. Но "датата, като общо тяло" е загадка превелика за нашите ограничени познания. Опитахме да разберем нещо повече от "ПРЕСА", но след като прочетохме, че кабинетът на г-н Орешарски встъпил в длъжност когато "Меркурий е бил в знака Близнаци и е бил директен. Точно това е дало преднина на кабинета, иначе е можело да падне и по-рано..." посегнахме към “СТАНДАРТ” с надеждата за по-голяма яснота, за да разберем, че “лошото представяне на БСП на вота се дължи на неблагоприятното разположение на Нептун, който символизира левите партии” и, съвсем отчаяни от оскъдните си астрологични познания, да се върнем към “ТРУД”, открил нов животински вид по нашенско – “Кметски син повали глиганозавър”...
Дето се вика – бай, бабо, да не ни среща мечка... Ама мечките ги изнесохме – сега развъждаме заври всякакви под знака на ретроградния Меркурий!


Няма коментари:

Публикуване на коментар