сряда, 18 януари 2017 г.

АЙДЕ, МОЖЕ И БЕЗ!

в. "Стършел", бр. 3677/20.01.2017 г.

Такива времена дойдоха – като му се прииска на човек да набие някого, си вика или „Бърза помощ”, или полиция вкъщи. И, тъй като в снеговете линейките са нередовни, хората разчитат на родната полиция!
„Арестуваха мъж, набил жена си и ритнал полицай” – отразява актуалното политическо събитие на понеделника „ТРУД”. Актуалното за миналия петък намираме в „СТРУМА” – „Пиян зет наби тъща и полицай, арестуваха го”. Все пак – тъщите са си за биене от край време, но когато има и полицай наоколо – удоволствието е по-пълно!
Нали забелязвате, че сме и с двата крака в двайсет и първи век, полицията става все по-толерантна към биещите я!
От дума на дума, разсъждавайки за времето и климатичните промени, стигаме до носталгията по ония далечни години, когато пресата не беше свободна, за разлика от нравите тук-таме по места. „ТРУД” е посветил цяла страница на ледоходите по Дунав от началото на по-миналия век до днес, с любопитни и пикантни подробности – как при заледяване на реката нашенци отивали чак до Влашко по леда, намирали си там булки и си правели ледени сватби. Времената са били сурови – при големи студове „мъжете, начело с младоженците, топлели премръзнали ръце в пазвите на жените”.
За жените не знам, на мъжете, начело с младоженците, сигурно е било приятно. Днес такива студове и такива жертвоготовни жени вече няма, затова се топлим с вестникарските страници.
„Гонзовица получи цици за ЧРД” – компетентно твърди „ТЕЛЕГРАФ”. Не е ясно силиконът топли ли или не, затова експериментите в телеграфното издание продължават и в следващите ледени дни: „Мара Отварачката със сини цици за юбилея”. За тия, които ще си помислят, че е от студа, има уточнение – „Пусна се само по боя”...
Все пак, животът е не само секс, хубавини и рокендрол, има си и сериозни, дори много, проблеми – да речем, бежанската криза и неистовата борба с наплива през турската граница. „Оградата на границата вече е почти готова” – докладва г-жа Румяна Бъчварова (в оставка) за „СТАНДАРТ”. „Остават два участъка от по 9-10 километра” – уточнява министърката. За сведение на посрещачите, ето още едно-две нейни изявления от минали времена – „Оградата с Турция ще е готова до края на годината” – изявление за „МЕДИАПУЛ” от април 2015 г. „До юни 2016 г. оградата по турската граница ще е готова” – цитат от ноември, 2015 г., „НОВИНИТЕ.БГ”. Да не забравяме октомври 2016 г. – „До края на годината ще бъдат довършени последните 60 километра...” – речено по БНР.
Сега има сняг – може и без ограда! Напролет – ще видим! Все пак, ако се вярва на министерското изявление, „Разчитаме и на това, че 160 млн. евро, които премиерът договори с ЕК, ще бъдат усвоени...” Както вече казахме, важно е да се усвои това-онова, а тук-там може и без ограда. Ние така сме научени – можем и без две, можем и без двеста – даже не забелязваме разликата!
Както е рекъл говорителят на Европейската комисия, „Липсата на БГ комисар не е проблем”. Сериозно – така пише в „СТАНДАРТ”. Преведено на български – това ще рече – каквото с ваш комисар, такова и без, айде, може и без вас, голям праз!
Доказателство е и спортната страница на вестника, където се извършва зимно преброяване на отборите и феновете им – „Левски” стартира зимната си подготовка с едва 15 футболисти и пред петима фенове...” Вярно, студеничко, но на един фен да се падат по трима играчи ни се вижда малко непосилно. Как да вика човек за трима едновременно!
А в кучия студ „ТРУД” е изпратил двама репортери да мръзнат в столичната зоологическа градина, за да напишат изстрадания репортаж „В зоопарка само патките не се крият от студа”.

Ами – патки! Толкова им е акълът!

Няма коментари:

Публикуване на коментар