сряда, 24 май 2017 г.

НАКЪДЕ, НАРОДЕ ВЪЗРОДЕНИ?

в. "Стършел", бр. 3695/26.05.2017 г.

Буквите са странно нещо – подредиш ги и се получава дума, подредиш думите – получава се изречение. Подредиш изреченията – получава се текст, който в някои случаи дори означава нещо.
Тъй като според проучванията сума ти народ не проумява нищо от написаното нещо, освен заглавията, очевидно заглавията са основната духовна храна на нацията в последно време. Вестникарските заглавия формират мнение, мироглед, професорите биха рекли – ценности.
Е, хващаме първата попаднала ни ценност в „ТЕЛЕГРАФ” – „Забраняват кремирането в стари гардероби”. Какво става? Кой си погребва близките в любимия им гардероб? Като хора от старата школа се зачитаме в по-дребните буквички и с ужас откриваме, че става дума за нова наредба на столичния крематориум – оказва се, че освен в гардероби, нямало да може да се ползват и шкафове и сандъци! Щом хората са измислили специална наредба – значи досега някой го е правил, така ли?
Брррр!
Потресени търсим нещо разтоварващо – лято иде, вече започнаха да съобщават колко е топло морето. Затопля се – и как да не се затопля, след като според „24 ЧАСА” „Черно море 100 % пълно с чужденци”. Ние си мислим, че морето е голямо и дълбоко – но не, докарали са огромно количество чужденци, набутали са ги в морето и са го напълнили догоре! Ето защо в морето няма риба – за цацата няма място, а калканът е затиснат на дъното!
Пак край морето „ТАБЛОИД” открива ново приложение на старите вещи – „Стар хладилник съхранява книги”. Успокоени прочитаме, че във варненския „Аспарухов парк” ентусиасти заменили натрошената къщичка за книги с изпушил хладилник, като по-нечуплив, та да подреждат в него библиотечката за обществено ползване.
Новите технологии намират неочаквани приложения – според „НОЩЕН ТРУД”, „Азис се разхожда с чип на панталона”!
Прескачаме публикацията, за да не се запознаем със съдържанието на чипа, и попадаме на родолюбива новина от „24 ЧАСА” – „Питат петокласници за „личните данни” на Иисус Христос”. Учебно помагало за дечурлигата предлага на децата да попълнят „име, година на раждане, място на раждане и родители”. Някои интернет зевзеци вече били предложили в графата за родителите да „са нанесени Мария и Йосиф, но с уточнението, че бащинството е непотвърдено”.
Някой да знае ЕГН-то на Светия дух?
Опитваме да открием нещо за мощната просвета и култура, които ни тресат напоследък, та се не трае, и в „МОНИТОР” се натъкваме на почти добра новина – „Бутат пластмасовата крепост на Кракра в Перник”. Дотук – добре, само че трябвало да се изчака още две години, защото пластмасовата имитация била правена с европейски пари и не можело да се пипа пет години след усвояването им.
Добре, но малко по-нататък г-н Божидар Димитров снизходително ни обяснява, че „и Патриаршеската базилика във Велики Преслав е реставрирана с пластмаса, но, слава Богу – частично, едвам се подава от земята”
Дано базиликата не е и тя по европейски проект – че хилядите туристи няма да смогнат да я разгледат за петте години живот, които са є отредени!
Приключваме културния преглед с традиционните културни новини на „ТЕЛЕГРАФ” – „Устата зяпа най-големите цици във Вегас”, „Водеща съблича дружки, за да пълни чушки”, „Гаджето на Кристияно развя дупе” и – кой знае как попадналата сред дупета и цици „Намалиха билетите в Народния”.

Остава само да научим публиката да не си носи бира и пуканки в залата и с гордост ще се хвалим с всестранния си културен напредък!

Няма коментари:

Публикуване на коментар