сряда, 8 ноември 2017 г.

КОН СЪС СИЛИКОН

в. "Стършел", бр. 3719/10 ноември 2017 г.

Заглавието изобщо не е вярно – не се лъжете – конят на Хан Аспарух няма по себе си силикон! В съботния репортаж на „МОНИТОР” от паметника „Създатели на българската държава” над Шумен става дума, че „през 2006 лявото предно копито на Аспаруховия кон падна и сега е с полиуретанова протеза”.
Няма само другите да произвеждат фалшиви новини – и ние можем! Поне докато е безнаказано.
Защото се оказа, че след производството на фалшиви банкноти вече е инкриминирано и още едно производство – „Хванаха фалшиви пенсионери” – съобщава „ТРУД”. Не си представяйте пластмасов пенсионер, който при накланяне казва „мама” – става дума за живи хора, но с фалшиви документи за инвалидни пенсии, издавани от съвсем не фалшиви доктори от ТЕЛК. Надяваме се – по чисто хуманни подбуди – все пак, налага се да се насилваме да вярваме все още в доброто и човека.
„24 ЧАСА” се опитва да ни притесни с една почти истинска новина – „Изчезна столът на премиера!” Тъкмо мераклиите за тоя стол да започнат да се ослушват кога ще са изборите, и става ясно, че „Бойко Борисов си го намери при стенографките”. Когато седнал на председателското място в залата на Министерския съвет, премие­рът „учудено се огледа, когато, сядайки, видя, че пропада доста ниско спрямо нивото на заседателната маса”... Можем само да предполагаме, че злонамерена опозиционно настроена чистачка е разместила столовете, за да може над масата да се подава само темето на г-н Борисов и всички да му се смеем. Но злите козни на опозицията се провалиха – благодарение и на бдителността на 24-часовите репортери.
Но това няма никакво отношение към светлия празник на народните будители, прославен от съвременните будители на вестникарска хартия – „Духова музика и викторина в мола на Пловдив” – отразява празника на духовността „СТАНДАРТ”. Ами – духовността си иска духовата музика, а децата – мола, какво да правиш!
„МОНИТОР” от своя страна набляга на по-материалната страна на празника – „Манерка с портрет на Ботев за $ 100 продават в нета” – радва окото ни изданието под рубриката „Оферти за Деня на народните будители”. Освен манерката с поета онлайн „се продават и бейз­болни картички на Апостола на свободата Васил Левски”. Не знаехме, че е бил и бейзболист, но пък от друга страна – кво му плащаш – само долар парчето!
Най-скъпата будителска оферта е за „женски бижута – колие, амулет, талисман, диадема и монети от Възраждането”. Няма лошо – будителките също са хора, и те имат право на малки женски радости! Малък смут предизвиква, разбира се, допълнението, че този тип бижута най-често „били носени от османски принцеси”, но не пречи някоя османска принцеса да си е загубила колието и всичко останало и някоя будителка да ги е намерила и да си ги е носила, нали!
А за тези, на които будителството е омръзнало, изданието препоръчва разкошно място на стотина километра от София, където можем да „Спим с щрауси и сърни срещу 20 лв.” Любителите на екзотичен секс с пернати и чифтокопитни ще бъдат разочаровани – спането е в хотел близо до щраусова ферма, а само вечерята е „в компанията на танцуващи щрауси”.
Не се споменава дали има пилон или не, както и дали танцьорките не пощипват от чиниите на гостите.
А иначе – всички вестници, включително и „СТАНДАРТ”, отбелязват поредния повод за национална гордост: „Гледаме най-много тикви в Европа”.

Ами – така е, какво да се прави, срещу фактите и тиквите дори фалшивите новини не помагат!

Няма коментари:

Публикуване на коментар